Voedingskussen.net

De nummer 1 website over voedingskussens!

Foto door Gigin Krishnan op Unsplash

Tot hoelang je baby borstvoeding geven?

Door Lotte Zwiering op 2 juni 2019

Iedereen weet dat borstvoeding heel wat voordelen heeft ten opzichte van flessenvoeding. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van kinderen en geeft baby’s antistoffen tegen bepaalde ziektes. Het zit boordevol vitaminen, mineralen en vetzuren en moedermelk sluit perfect aan op de veranderende behoeften van opgroeiende baby’s.

Gezond voor moeder en kind

Het geven van borstvoeding is trouwens niet alleen gezond voor baby’s, het komt ook de gezondheid van moeders ten goede. Moeders die hun kinderen borstvoeding hebben gegeven hebben een verlaagd risico op diabetes type 2, op een hoge bloeddruk en op reumatoïde artritis.

Praktische voordelen van borstvoeding

Borstvoeding geven heeft ook heel wat praktische voordelen. Zo heb je borstvoeding altijd bij je en moet borstvoeding niet opgewarmd worden. Als je je kleintje borstvoeding geeft dan blijft je menstruatie langer uit na de bevalling en verlies je je zwangerschapskilo’s vlugger. Tel daarbij nog het feit dat moedermelk gratis is en de keuze voor het geven van borstvoeding is vlug gemaakt!

Starten met borstvoeding

Borstvoeding is een heel natuurlijke manier om je kleintje te voeden. Meteen na de bevalling komt de melkproductie op gang en zodra je kleintje alert is kun je het aanleggen. De eerste dagen produceren de borsten kleine hoeveelheden colostrum. Dit colostrum is de eerste moedermelk, is gelig van kleur en bevat alle nodige voedingsstoffen, maar vrijwel geen vet. Deze heel lichte moedermelk is perfect geschikt voor je pasgeboren kindje dat nog een heel klein en teer maag- en darmstelsel heeft. Het is belangrijk je baby’tje de eerste dagen vaak aan te leggen, zodat het zijn drinktechniek kan oefenen en de nodige voedingsstoffen kan binnenkrijgen.

Hoelang borstvoeding geven?

Heel veel kersverse moeders vragen zich af hoelang ze hun baby borstvoeding kunnen geven. Wetenschappers zijn het erover eens dat hoe langer een baby borstvoeding krijgt, hoe groter de gezondheidsvoordelen zijn en dit zowel voor de moeder als voor het kind. Er wordt dan ook aangeraden baby’s minstens zes maanden borstvoeding te geven.

Vanaf ongeveer zes maanden heeft een baby wel bijvoeding nodig. Wanneer een baby precies aan bijvoeding toe is kan wat verschillen van kind tot kind. Algemeen kan aangenomen worden dat als je kleintje zelf goed rechtop kan zitten en zijn hoofdje goed recht kan houden, hij tandjes begint te krijgen en naar eten begint te grijpen, hij klaar is voor bijvoeding.

Geleidelijk aan zal je baby meer andere voeding gaan eten en hierdoor minder om borstvoeding gaan vragen. Meestal zal dat tussen de 18 maanden en 3 jaar zijn.

Hoelang je precies borstvoeding kunt geven hangt af van allerlei factoren. Misschien heeft je kleintje het wel gehad met moedermelk en vindt het andere voeding veel lekkerder. Misschien wilt je kleintje niet echt meer gevoed worden, maar zoekt het troost in het krijgen van borstvoeding. Er zijn ook heel wat moeders die omwille van praktische, sociale of gezondheidsredenen moeten stoppen met het geven van borstvoeding. Kortom, hoelang je borstvoeding geeft is heel persoonlijk.

Tot slot

Er bestaan verschillende redenen waarom moeders op een gegeven moment stoppen met het geven van borstvoeding. Een bepaald tijdstip kleven op hoelang men kan doorgaan met borstvoeding is dan ook niet mogelijk en zal van de persoonlijke situatie afhangen. Meestal neemt het geven van borstvoeding ook geleidelijk aan af en gaat dat niet zomaar van de ene dag op de andere.

Lotte Zwiering

Een online zoektocht naar goede informatie over voedingskussens bleek bijna onmogelijk. Daarom besloot een paar jaar geleden een blog te schrijven over dit onderwerp.